Blog ProteinQueen

For Weight Loss Succes

Vitamin DDay!!

2 november is het Vitamin DDay.
Er zal op die dag aandacht worden gevraagd voor het feit dat grote groepen van de bevolking lijden aan een Vitamine D deficientie. Dit kan varieren van een licht tot een ernstig tekort.
In Engeland komt rachitis weer voor (Engelse ziekte), een aandoening aan het skelet, veroorzaakt door povere voedingsgewoonten en binnenhangen van de jeugd (gebrek aan zonlicht)
Gedurende de gehele novembermaand zal speciale aandacht geschonken worden aan een van de belangrijkste en toch meest onderschatte vitamines, nl Vitamine D3.

Hoe ontstaan tekorten, wie behoren tot de zgn ‘risicogroepen’? Wat kunnen de symptomen zijn, hoe kan je je bloed (laten) testen, hoe hef je een tekort op en waar vindt men informatie over deze onderwerpen.
Wij lichten vast een tipje van de sluier op en geven hier wat linkjes voor wie meer over dit onderwerp wil lezen:

http://www.vitamindcouncil.org  Een van de belangrijkste sites in de USA over Vitamine D3

http://www.vitamindelta.de  Een onafhankelijke Duitse website

Boek: http://www.vitamindelta.de/buch.html  Een uitstekend en duidelijk boek, duitstalig, hoe met spectaculaire resultaten kan boeken met vitamine D3 in slechts 7 dagen tijd!!!

http://www.vitamindday.net Een site die voorlichting geeft en bewustwording tot stand wil brengen van het feit dat vitamine D-tekorten relatief gemakkelijk en goedkoop te herstellen zijn.

wo, oktober 31 2012 » Uncategorized » No Comments

Makkelijk Weekje

Deze keer op verzoek even wat tips en ideeën voor iedereen die het Proteinedieet volgt  om de komende week makkelijk en gevarieerd te eten en tóch in fase 1 te blijven.

Hier volgen dus een aantal ideetjes

De ingrediënten waarmee gewerkt wordt zijn:

Chicken/Curry soep:

Pasta fussili

Omelet Champignons/bospaddestoelen

Aardappelpuree

Broodmix

Bloemkool met saus

Kook eens een lekkere partij bloemkool of broccoli en maak van de chicken/currysoep een lekkere saus. Deze soep is nl met wat minder water heel goed te verwerken tot een smakelijke warme saus over deze of andere groente. 

Pasta

Als je 1 zakje pasta fussili kookt, heb je 2 maaltijdporties pasta. Bewaar de helft en maakt er eens een pastasalade van die je gemakkelijk mee kunt nemen. Bij het maken van een pastasalade die geschikt is voor de eerste fase van het proteïnedieet, kun je denken aan een pastasalade met: (zure) augurk, stukjes gekookt eiwit, twee zwarte olijven, reepjes paprika, koude gekookte (spercie)boontjes, peterselie, oregano, en een dressing van een theelepel (zelfbereide) mayonaise aangelengd met water en wat citroensap.

Chinese Omelet:

Maak een tomatensaus van een teentje knoflook, versgeraspte gember, korianderpoeder,  wat passata  di pomodori, lepeltje azijn, en een verkruimeld chilipepertje, zoetpoeder, zout en peper naar smaak. Zo krijg je een lekkere chinese zoet/zure saus, die je over je omelet kunt eten.  De omelet bak je volgens voorschriften, voeg er wat prei en taugé, evt. wat champignons aan toe.  Huisgemaakte Foe jong hai

Stamppotjes:

Maak de aardappelpuree aan volgens voorschriften en leef je uit door er allerhande groentes doorheen te mengen als stamppotje: Fijngesneden veldsla, andijvie, raapsteeltjes.  Of een zuurkoolstamppotje  met een lekkere royale portie gekookte zuurkool. Denk ook eens aan een ovenschoteltje: klop een eiwit in pieken, spatel dit door de puree en maak een ovenschoteltje door de verrijkte puree te gebruiken bij: voorgegaarde savooiekool met kerry, prei, witlof, of andere toegestane groenten.

Broodmix

Maak voor het ontbijt eens een lekker kaneelbroodje, gebruik vloeibaar zoetmiddel en roer naar smaak kaneelpoeder door het brooddeeg. Een heerlijk geurig broodje is het resultaat.  Je kunt ook een hartig broodje maken, om bijvoorbeeld te serveren bij een lekkere kom huisgemaakte groentensoep: meng door het brooddeeg een theelepel kruiden naar smaak, denk aan oregano, zout, pepertje, peterselie, bieslook, salie.  Pizza is ook een leuk alternatief om met broodmix te maken. Doe wat kruiden door het deeg voor extra smaak en besmeer de bodem dun met (aangelengde) tomatenpuree, beleg met je favoriete beleg, tomaat, paprikareepjes, champignons, courgette, of bak deze van tevoren eventjes aan.  Bestrooien met pizzakruiden (oregano) en Zwitserse strooikaas.   

 

 

zo, januari 23 2011 » Uncategorized » No Comments

WAT DOE JE EROP?

 

Een vraag waarmee ik weleens geconfronteerd word door mensen die geen koolhydraten of vetten willen gebruiken in de eerste fase van het Proteinedieet.

Je wilt lekker snel afvallen, maar af en toe een cracker is wel een hele fijne variatie.

Wat kun je nu gebruiken als ‘beleg’? Je wilt immers in fase 1 van het proteïnedieet nog geen koolhydraten of teveel vet nemen.

Er zijn diverse opties, waar je mee uit de voeten kan. Hier een aantal suggesties.

Gekookt wit van een ei , plakjes komkommer of tomaat met aromat, heel dun schraapje smeerkaas met lekker veel tuinkers of alfalfa. (superlekker en ook heel erg gezond)

Wat omslachtiger maar erg goed zijn spreads die je zelf van groente maakt:

Aubergine-dip:

Aubergine(s), goede olijfolie, sesamolie, citroensap, knoflook, zout, cayennepeper, peterselie of koriander naar smaak.

Prik een flinke aubergine (of 2 kleintjes) in met een vork en gaar hem in de oven. Meng het gare afgekoelde vruchtvlees in de keukenmachine met een teentje knoflook, wat citroensap, een eetlepel (goede) olijfolie en een tl sesamolie. Eventueel peterselie of koriander toevoegen voor de variantie.  Zout en paprikapoeder of cayennepeper naar smaak. Maak fijn in de blender of keukenmachine. Serveer als dip met reepjes rauwe groente of dip er stukjes cracker in.  Goed voor 2 porties.

Tomatendip:

500 gram lekker rijpe tomaatjes, 1 eetlepel goede olijfolie, 1 sjalot of klein uitje, 2 tenen knoflook, 1 tl (spaanse) paprikapoeder, 1 verkruimeld droog chilipepertje, klein scheutje sherryazijn, zout, oregano, platte peterselie.

Ontvel de tomaten (in heet water) en snijd ze in kleine stukjes. Bak in pan met dikke bodem eerst de sjalot glazig en doe dan de knoflook erbij. Tomaten, chilipeper, azijn, zout en oregano toevoegen.    Op matig vuurtje ca 10 minuten laten pruttelen, tot je een dikke saus hebt. Peterselie toevoegen en warm of koud serveren.  Royaal op de cracker doen of lekker dippen. Goed voor 2 porties.

Bietendip:

500 gram gekookte rode biet, 2 el (zelfgemaakte mayonaise), 1 teen knoflook, 1.5 el citroensap, ½ tl gemalen komijn (djinten), ½ tl gemalen koriander (ketoembar), ½ tl gemalen kaneel, ½ tl paprikapoeder, zout en versgemalen (zwarte) peper naar smaak.

Stop alle ingrediënten muv de mayo in de keukenmachine of blender, pureer tot gladde massa en doe er dan de mayonaise door. Koel serveren op cracker of als dip bij rauwe groente.

Wie heeft er nog een lekker recept met beleg voor de proteinerijke crackers? Laat het me weten!

zo, januari 9 2011 » Uncategorized » No Comments

Over Eiwitten (hoe kan het ook anders)

Als je goede eiwitten eet, in combinatie met veel groente, (goede) vetten en weinig tot geen koolhydraten, val je af en voel je je topfit.

Deze stelling is natuurlijk te mooi om waar te zijn, een goed en uitgebalanceerd dieet (en hiermee bedoel hetgeen iemand tot zich neemt) omvat natuurlijk wel iets meer.

Maar in grote lijnen is het principe van afslanken zónder het hongerige, rottige en katterige gevoel wat ermee gepaard schijnt te moeten gaan inderdaad gebaseerd op de juiste combinatie van eiwitten, vetten en groenten. De hoeveelheid koolhydraten die iemand hierbij eet, is bepalend voor het snelle of minder snelle afvallen, OF voor het aankomen, laten we dat vooral niet vergeten.

Neem je nl naast een prachtige balans van eiwitten, vetten en groenten meer koolhydraten dan je verbruikt, kom je onherroepelijk aan. Zonder de koolhydraten kan je bést eens een vetje nemen, maar de combinatie met teveel koolhydraten zorgt ervoor dat het lichaam de aangeboden eiwitten en vetten anders zal gaan gebruiken. Je wordt zwaarder.

Dat laatste principe is handig toe te passen bij mensen die wat aan moeten komen, in gewicht moeten toenemen of aan moeten sterken.  Dezelfde gezonde eetwijze, maar met een klein verschil.

Uiteraard zijn de meeste mensen in onze maatschappij eerder geïnteresseerd in hoe ze op een leuke en verantwoorde manier af kunnen vallen, zonder al teveel chagrijn.

In dat geval mag duidelijk zijn dat je het NIET moet hebben van koolhydraatrijke vetbeperkende dieten, die er continu voor zorgen dat het insulinepeil iedere keer na een ‘zoet of koolhydraten-aanval ‘ heftig gaat schommelen. Want schommelingen zorgen voor vreetbuien, waarna je je fysiek maar ook geestelijk knap waardeloos voelt.

Schop dus in eerste instantie als je af wilt vallen zoveel mogelijk de koolhydraten overboord. Dat is best heftig als je het voor het eerst hoort, WANT:

Geen brood, geen rijst, granen, pasta, geen SUIKERhoudende producten, geen FRUIT (barst van de suikers) en uiteraard geen koekjes, snoep, honing, ook geen ‘gezonde’ muesli-repen, liga en andere balans-koeken uit de etensfabriek, geen melk (lactose)  

Poeh, het lijkt wel of je niets over houdt, maar dat is niet waar…In het begin wel even, je wil immers afvallen? Daarna ga je geleidelijk weer producten toevoegen en bereik je jouw koolhydratengrens, dwz dat je dan weet hoeveel koolhydraten je kunt eten zonder nog aan te komen. Maar tot die tijd sta je even op ‘pauze’.   

Wat mag en kun je wel eten? Eiwitten, (gezonde) vetjes zoals boter en olijfolie, groente.

Als je snel en makkelijk wilt afvallen is een proteïnedieet ideaal. Daar is nl. ALLES voor je uitgedacht, je neemt 5 x per dag een maaltijdportie, voegt groente toe en klaar!  En in het begin neem je ook nog eens weinig vet, om het afvallen een ware kickstart te bezorgen. Na 2 dagen begin je vet te verbranden. En begin je dus echt af te vallen en niet alleen maar vocht te verliezen. En het gaat maar door, tot soms wel een kilo of 7 in 14 dagen tijd!  

Er zijn kant en klaar producten, dingen om zelf thuis of op kantoor  te bereiden. Het kost geld, maar is het duur? Zelf shoppen, zoeken, bereiden en uitzoeken kost veel tijd en moeite. Het is een keuze die je zelf kunt maken. Maar het is ook prima te doen. Zeker met behulp van potten eiwitshakes.

Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken door overdag shakes te nemen, en ’s avonds een maaltijd bestaande uit groente en vis of kip te eten. In het Proteinedieet noemen we dit de 2e fase.  Lees er  meer over en klik hier  http://www.wls-proteinedieet.nl/tweedefase-i-40.html

vr, januari 7 2011 » Uncategorized » No Comments

Soorten Eiwit (korte cursus)

Dat het proteïnedieet uit meer bestaat dan alleen maar SHAKES moge duidelijk zijn. Maar heel veel mensen vinden shakes nou eenmaal lekker, makkelijk, en snel.

WLS Proteins heeft 2 soorten Eiwitshakes:

De shakes van het Proteïnedieet

Deze zijn verkrijgbaar in 20 verschillende soorten shakes en desserts, ook wat kant en klaarproducten in een flesje, handig om mee te nemen.

De samenstelling van deze shakes/desserts bevat dikwijls een mix van verschillende eiwitsoorten, met als hoofdbestanddeel melkproteine, waarnaast soms nog wei en sojaproteïne.    

Voor degenen die niet zo dol zijn op zoete shakes/desserts zijn er ook frisse drankjes met vruchtensmaak, warme cappuccino of chocoladedrank,  en circa 10 verschillende soorten soep, voor de liefhebbers van hartig.   

Voldoende variatie in shakes/drankjes met hoog proteïnegehalte om het dieet niet monotoon en saai te laten worden.

De shakes van WLS

Reeds in 2004 leverde WLS proteineshakes op basis van het supereiwit WPI. Ze heten dan ook WPI Pure, want WPI is de allermooiste eiwitsoort;  ALLE stoffen die eventuele allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals lactose (melksuiker) of waar men dik van zou kunnen worden (vet) zijn eruit gefilterd. WPI is zó zuiver dat het binnen 15 minuten aanwezig is in de bloedbaan. Dat is handig, het wordt dus heel snel door het lichaam opgenomen.

Wanneer moet je nu WELKE eiwitsoort gebruiken?

Als je wilt dat de proteine snel zijn werk doet, bijvoorbeeld om aan te sterken, of na een training voor spierherstel/opbouw moet zorgen, neem je  het beste WPI Pure. Snel, licht verteerbaar, belast de maag en het systeem dus minimaal. Maarrr: je hebt na een shake WPI dus redelijk snel weer trek! Precies dus wat je zoekt als je proteine nodig hebt om aan te sterken, na een operatie of na krachttraining of sporten. (meer…)

vr, januari 7 2011 » Uncategorized » No Comments

DOE EFFE NORMAAL?

DOE EFFE NORMAAL!!!

Jaja, wat vliegen de goede adviezen weer over en weer op het internet, in de media, de dagbladen en tijdschriften…
Het komt er eigenlijk altijd weer op neer dat we ‘gewoon’ minder moeten eten, meer bewegen, blablabla….
Maar HOE NORMAAL of gewoon is dat eigenlijk? Is het ‘gewoon’ om vetarm te eten en lightproducten te gebruiken?? En waarom kost het ons daarmee zo ontzettend veel wilskracht, inspanning en moeite om op gewicht te blijven? En waarom heeft dit het jo-jo effect tot gevolg, waardoor we uiteindelijk steeds dikker worden…
Is het misschien veel ‘gewoner’ om eens kritisch te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten die we dagelijks tot ons nemen? Want meer en meer komt men erachter dat geregelde inname van koolhydraten er voor zorgt dat we insulineresistent en suikerziek kunnen worden. Diabetes type II (vroeger ouderdomssuiker genoemd) rukt op onder kinderen en jonge mensen. Oorzaak: overconsumptie van slechte fabrieksmatig geproduceerde voeding, barstensvol koolhydraten.
Nepvoedingsmiddelen die bol staan van de suiker. Tevens krijgt men het advies om cholesterolverlagende margarine of halvarine te gebruiken, want oh, wat zijn we bang gemaakt voor VET!

En juist het idee van mensen dat het eten van vetarme en koolhydraatrijke voeding ‘goed voor de lijn’ is, zorgt ervoor dat de mensheid steeds dikker wordt.
Alleen een eetpatroon dat bestaat uit voldoende vetten en weinig koolhydraten is niet dikmakend.

Dit heb ik zelf aan den lijve (ik zou bijna zeggen ‘het vege lijf’ ondervonden)
De manier van eten zoals hieronder omschreven is prettig, geeft voldoening, zorgt ervoor dat je op gewicht kan blijven en tóch een leuk leven kan leiden omdat je kunt blijven genieten van mooi en lekker eten.
Natuurlijk begrijp ik dat er éérst iets moet gebeuren om de kilo’s kwijt te raken, en ook dán is het handig om het principe van veel eiwitten en weinig carbs toe te passen.
Bijvoorbeeld door het volgen van het Proteïnedieet, of het Businessdieet waarmee men wel tot een kledingmaat kan afvallen in 14 dagen tijd. De resultaten zijn spectaculair en men voelt zich over het algemeen geweldig! Na de dieetperiode gaat men over op een levenswijze die zeer aangenaam is: men eet veel proteinrijke voeding, veel groenten, mooie olie of (room)boter en als men koolhydraten neemt, dan graag goede, en liefst maar op één moment van de dag, dus niet verspreid over diverse momenten.

Ik ga vanaf maandag ook even de 3 kilo van mijn kerstbuik weg werken, want ik wil graag terug naar het gewicht wat bij mij past. En ook ik heb gedurende de feestdagen teveel koolhydraten gegeten. De kerststol en oliebollen waren heerlijk, echt…Maar nu weer even back to basic en ‘GEWOON’ mijn menu van kip, vis, vlees, soja, eieren aanhouden, in combinatie met boter om te bakken, huisgemaakte mayonaise of dressing op basis van olijfolie. Geen straf dus, maar een fijne en voldoening biedende eetwijze. Zonder honger!

Een succesvol, gezond én slank 2011 gewenst!

vr, december 31 2010 » Uncategorized » No Comments

Proteinerijke snack ideetjes voor tijdens de feestdagen

We gaan uit van Low en No-carb, dus weinig tot geen koolhydraten, om het als follower van het proteïnedieet of het Dr. Frank dieet toch lekker en gezellig te maken.

Normaalgesproken zou je proberen om tijdens een dieetperiode wat minder vet te gebruiken. Maar met de feestdagen is dit een schier onmogelijke opgave. We gaan dus proberen om een opsomming te maken van heerlijkheden die soms wel vet bevatten, maar toch zeker heel weinig tot geen koolhydraten.  De hapjes die genoemd worden zijn soms heel eenvoudig en soms wat ingewikkelder, vaak home made, maar er zijn ook kant en klaar producten, die gewoon lekker snel op tafel staan.

Kijk, tijdens een dieet met weinig tot geen koolhydraten zijn die hartige snacks nog niet zo’n probleem:  Denk aan de ‘standaard verjaardagshap die iedereen kent’ :

Blokje kaas, plakje worst, gevuld eitje, harinkje, hamrolletje met asperge….MAAR dat kan natuurlijk wel een stukkie spannender! 

Om een idee te geven van lekkere snackjes die simpel te maken zijn:

-Kleine mozzarellabolletjes met een stukje zongedroogde tomaat uit de olie, met blaadje basilicum

- Sashimi van kraakverse vis zoals: tonijn, makreel of zalm met wasabi en kikkoman zoute ketjap

- Gewokte gamba’s in goede olijfolie met knoflookplakjes, chilivlokjes en paar naaldjes rozemarijn

- Groentes dippen in truffelmayonaise (witlofblaadjes in een glas bijvoorbeeld)

- Spaanse tortilla (zonder aardappel, maar met zoetgebakken uien en minimaal 6 grote eieren langzaam gegaard) in puntjes snijden als borrelhap

- Kipkluifjes gemarineerd met knoflook, citroen, zeezout en rozemarijn uit de oven

- Mooie vleeswaren van de goede leverancier: ham, salami, gegrilld of gekookt spek, préparé of filet americain, carpaccio, rookvlees, enz. Vraag om eigenbereid en zonder toegevoegde suikers

-

Iets ingewikkelder maar leuk om voor te bereiden:

Albondigas (Spaanse gehaktballetjes) kalfsgehakt op smaak brengen met kruiden en wat fijngesnipperde rauwe (serrano) ham. Aanbraden in olie.  In bakvet een uitje fruiten, blik tomaten toevoegen en laten pruttelen, balletjes terugleggen en zachtjes garen.

Gazpacho (koude tomatensoep met komkommer en paprika) kan van tevoren bereid worden, serveren in kleine amuseglaasjes.

 Spiesjes van Zeeduivel omwikkeld met ontbijtspek, champignon uit de oven, geserveerd met een knoflookmayonaise.

Thais gekruid gehakt (gebruik bijv. lenteui, citroengras, galanga, pepertjes en djeroek poeroet voor de authentieke smaak) of kip, gerold in ijsbergslabladeren,   serveren met prik nam pla saus (vissaus met limoen)

Rolletjes van gegrillde plakken  Aubergine of Courgette, gevuld met een mengsel van tonijn (blikje) fetakaas, gehakte zwarte olijven, oregano en peper.

Pakketjes van Rosbief gevuld met gekookte rode biet in stukjes gesneden, en een mengsel van crème fraiche met mierikswortel. Garneren met sprietjes bieslook.

Snelle hap: Gezouten amandelen, (zelf) gemarineerde olijven,  parmezaan crackers (zelf van te voren maken in de oven, leg geraspte kaas op vel vetvrij papier en bak tot krokant), snack balletjes in knoflook/peterselie, BBQ, chili, of Sour cream/onion smaak, sojanootjes BBQ smaak, mini kaascrackertjes, wafeltjes ham/kaas of chicken currysmaak. (deze snacks zijn verkrijgbaar bij www.wls-proteinedieet.nl en passen in het proteine-dieet ).  

Hier volgt het allersimpelse recept voor een basis-mayonaise.

Neem ei(dooier), 1 tl zout, 1 el fijne pittige mosterd, 3 dl zonnebloem of arachide-olie, en ca 3 el citroen. Doe dit in een mengbeker, zet de staafmixer erin en start en trek omhoog. Als het goed is, bindt de mayo meteen.  Maak hem iets dunner door naar smaak meer citroen of een eetleper warm water toe te voegen. In koekast bewaren. NB. Het gaat ook goed in keukenmachine, maar voeg dan olie in straaltje bij andere ingrediënten, die overigens ongeveer dezelfde temp moeten hebben. 

Mayo kan worden aangelengd met water om een dunnere dressing te krijgen, gemengd met geperste knoflook voor een pittige (snelle versie van) aïoli. Gebruik geen olijfolie, dit smaakt echt niet lekker!      

Hopelijk heeft u nu wat ideetjes om mee aan de slag te gaan tijdens de feestdagen. En kunt u onbekommerd genieten van mooie en lekkere gerechtjes en blijft uw gewicht in ieder geval stabiel.

di, december 21 2010 » Uncategorized » 2 Comments

Lekker eten en de ‘schade’ beperkt houden met de kerst

Na alle zoete struikelblokken rond de Sinterklaastijd vind ik kerst altijd een culinair en lijnvriendelijk feestje, als je tenminste een paar kleine spelregels in acht neemt…

Over het algemeen is het zeer goed te doen om met de feestdagen lekker en toch koolhydraatarm te eten, denk aan heerlijke maaltijden met gebraad, gevogelte, visvoorgerechtjes en de mooiste (buitenlandse) kazen. Zo hou je de schade in ieder geval beperkt, het gewicht minimaal stabiel, hoewel ik ook gevallen ken van mensen die afvallen tijdens de feestdagen. Maak er in ieder geval een gezellig feestje van!

Laat de kerststol en de kransjes en zoutjes en pasteitjes en andere obligate koolhydraten die je best kunt missen  eens  achterwege. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit deze kerst. Denk aan overheerlijke oesters, neem mooie vis zoals garnaaltjes, gamba’s of een carpaccio van rauwe zeebaars (indien mogelijk: lijngevangen, geen kweek)  Gevogelte is altijd een mager alternatief voor vlees, de niet weg te denken kerstkalkoen, een mooie fazant, of patrijs, of een heerlijke boerenkip die een leuk leven heeft gehad. Alles is rijk aan eiwitten en bevat geen koolhydraten.  Wil je liever vlees eten tijdens de feestdagen denk dan aan mooi Irish Beef, lamsvlees, Iberico of Livar varkensvlees, maar ga voor een kwaliteitsproduct. Je proeft het verschil met de lappen van de kiloknaller.  Dus: gooi de nutteloze koolhydraten eruit, ga voor smakelijke groenten en eiwitten, kwaliteitseten, geen veel-voor-weinig mentaliteit dit jaar. Je lichaam vaart er wel bij.   

Voorbeeldmenu voor de kerst:

Carpaccio van zeebaars met een dressing van witte balsamico en olijfolie

Dubbelgetrokken kalfsbouillon met een brunoise van fijne groentjes

Cote de boeuf langzaam gegaard met garnituur van bospaddestoelen en schuim van zachte knoflook

Ovengeroosterde groenten met wat zeezout en olijfolie, rozemarijn

Kaasplateau met mooie geaffineerde kazen

Op Oudejaarsavond ga je natuurlijk gezellig met de hele familie gourmetten, dit is immers een Hollandse traditie aan het worden… Mijd vooral de broodjes en pannenkoekjes en ga voor de garnalen, vis en mooie stukjes vlees. Sausje mag best eens, maar bezondig je niet aan spul uit flesjes en zakjes. Ten eerste is het droevig en ten tweede bevat het erg veel verborgen koolhydraten (het staat nl bol van de suiker)

Neem in plaats van een oliebol een lekker stukje IJsselmeerpaling of wat mooie garnaaltjes, en vergeet niet te proosten met een goed glas champagne, want dat hoort er nou eenmaal bij, we blijven genieten, dan wordt 2011 ongetwijfeld een lijnsuccesvol jaar.

vr, december 17 2010 » Uncategorized » No Comments

Weer even pas op de plaats…

Boy wat heb ik genoten van de zaligheden die samenhangen rondom het Sinterklaasfeest, mijn grote favoriet zijn ‘echte’ pepernoten, van die dikke moppen, met een lekker vleugje anijs. Kruidnootjes doen het ook altijd goed hoor en taaitaaipopjes en speculaasvrijers wil ik ook graag de kop afbijten…

Dieet reep

Dieet reep

Verder ben ik gecharmeerd van marsepein, maar doe ook niet flauw als ik een kikker, muis, wat roomfondant of banketstaaf krijg voorgezet…tsjaaaa, het is eigenlijk allemaal even verleidelijk!
Kortom: de Sint is weer naar huis en ik ben 4 kilo aangekomen. En ik weet precies hoe het komt en waardoor. Mijn tomeloze hang naar ‘snaai en snoei’ in de weken voor 5 december wreekt zich nu en mijn spijkerbroek zit niet meer zo lekker….
Tijd voor actie dus! Even pas op de plaats maken en ‘back to basic’ gaan. In mijn geval (en voor vele anderen geldt hetzelfde) betekent dit dat ik rigoureus moet gaan ‘bezuinigen’ en mijn koolhydraten-inname drastisch zal moeten beperken. Want het streven is uiteraard om met kerst weer in jeans en kerstoutfit te passen.
Dus ik heb voor nu even suikers, fruit, witte meel, pasta, rijst en aardappelen van mijn menu geschrapt. En ik geniet van proteïnerijke low carb zaken.
Inmiddels zijn er alweer 2 kilo af. Dus het gaat gelukkig ook snel als je de koolhydraten laat staan. En het is eigenlijk helemaal niet vervelend, want ik eet best lekker: Gisteren was ik in Tilburg waar het Luxury Event 2010 was georganiseerd. En bij een glaasje champagne smaakten een paar lepeltjes caviaar van de House of Caviar & Fine Food heerlijk! Lekker spul, niet goedkoop, maar wel een kleine toegestane luxe voor wie even op de lijn moet letten en toch wil genieten van heerlijke smaken …de sashimi met zeewier was trouwens ook niet verkeerd.
Vandaag weer even rustig aan, veel drinken, maar dan kruidenthee en water, een ontbijtomeletje, een maaltijdsalade als lunch, een proteïnesoepje, (www.wls-proteinedieet.nl) en een koolhydraatvrije avondmaaltijd. En dat kan zowel in een restaurant zijn als thuis…Voor mij zijn het(nog) maar een paar kilo’s. Maar in de tijd dat ik nog heel veel af wilde vallen, was ik wel wat strenger voor mezelf. En ook dat is geen probleem, misschien is het zelfs wel gemakkelijker om even een basisdieet te volgen, alles staat vast waardoor je ook de fout niet in kan gaan.
Door eiwitten te verhogen, koolhydraten te schrappen word je trouwens onnoemelijk energiek en fit. Zonder hongergevoel of narigheid. Verkouden word ik ook al niet, terwijl iedereen om mij heen loopt te ‘griepen’. Dus wie wil dat nou niet in deze donkere dagen voor kerstmis? Met als bonus: de kleinere kledingmaat.

zo, december 12 2010 » Uncategorized » No Comments

Protein Queen

Melanie Wouters

Wat heb ik met eiwitten?
Als ik daar goed over nadenk, eigenlijk best wel veel. Ik let op dat ik er voldoende van binnen krijg. Ik eet eiwitrijke voedingsmiddelen, omdat ze beter voor me zijn.
Na een operatie in 2003 moet ik levenslang veel proteine eten omdat mijn lichaam niet alles meer opneemt. Ik streef daarom naar een 100 – 120 gram eiwit per dag.
Voor mij is het belangrijker dat ik iedere dag eiwitten eet, dan dat ik een boterhammetje (lees: koolhydraten) verorber. Het lichaam kan proteine namelijk niet opslaan, (zoals het bijvoorbeeld wel bepaalde vitamines kan opslaan in de lever, of ongebruikte energie kan oplaan als vet. )
Maar goed, proteïnerijke voeding is ook lekkerder, voedzamer, biedt meer verzadiging dan eten met ‘loze calorieën’ hoewel die op zijn tijd natuurlijk heerlijk kunnen zijn!
Ik probeer er echter geen gewoonte van de maken om foute hap te eten, en ‘overkomt’ het me toch, dan las ik daarna een compensatiedag in.
Zo blijft mijn lichaam gezond en mijn gewicht op een aanvaardbaar niveau.
In 1983 begon mijn fascinatie voor eiwitten, omdat ik in dat jaar een babypoes kocht van het ras Brits Korthaar.
Ze was een prachtig exemplaar uit mooie bloedlijnen en ik wilde graag met haar naar een tentoonstelling. Daarvoor moet een kat uiteraard in topconditie zijn. Dus ik had al snel door dat een goede conditie samenhangt met goede voeding. In die tijd bestonden er nog geen complete voederbrokken, dus mensen die iets speciaals aan hun katten wilden geven, togen aan de slag en maakten een studie van proteïnerijke voeding, waardoor hun katten fysiek op topniveau verkeerden. Dat had weer als resultaat dat de katten meer winpotentieel hadden op tentoonstellingen of beter geschikt waren om ingezet te worden voor de fok.
Kortom: eiwitten hadden al vroeg mijn belangstelling en de kennis die ik ‘spelenderwijs’ vergaarde tijdens de kattenfok gebruik ik nog steeds!
Want goede voeding is goede voeding, dat is gelijk, voor mens en dier….

Groetjes,
Melanie

zo, december 5 2010 » Uncategorized » No Comments